Meny
Logga in
  • Energiportalen Företag
  • {{iteml1.Text}}{{iteml1.Text}}
    {{iteml2.Text}} {{iteml2.Text}}
    {{iteml3.Text}} {{iteml3.Text}}
    {{iteml4.Text}}
    {{itemlr3.Text}} {{itemlr3.Text}}
    {{iteml4.Text}}
  • {{iteml1.Text}}{{iteml1.Text}}
    {{iteml2.Text}} {{iteml2.Text}}
    {{iteml3.Text}} {{iteml3.Text}}
    {{iteml4.Text}}
  • {{ settings.customerServiceText }}
  • {{ settings.languageText }}
    {{item.text}}
  • {{ settings.listenText }}
  • {{ settings.searchText }}
  • {{ settings.blogText }}
  • {{ settings.outageText }}
Logo oresundskraft
  • Språk
  • Lyssna
  •  
  • Om oss
    • Vårt hållbarhetsarbete
    • #tillsammansför17
    • CCS-resan
    • Vår organisation
    • Årliga rapporter
    • Utbildning för barn och unga
    • Pressrum
    • Jobba hos oss
  • Avbrottsinfo
  • Sök
  • Kundservice
  • Logga in
    • Energiportalen Företag
  • Privat
    • Produkter och tjänster
    • Blogg
    El
    Våra elavtal
    Prishistorik
    Framtidspengen
    Elbilspool
    Energideklaration
    Sälj din överskottsel
    Fjärrvärme
    För dig med fjärrvärme
    Flyttat in i fjärrvärmehus
    Skaffa fjärrvärme
    Fjärrvärmecentral - hyr eller köp
    Fjärrvärmepriser
    Fjärrvärme Trygg
    Driftkontrollsbesök
    Poolvärme
    Gas
    För dig med gas
    Gaspriser
    Gasnätspriser
    För installatörer
    Ditt energismarta hem
    Kom igång!
    Bli energismart
    Smarta tjänster
    Ladda Smart
    Värm Smart
    Realtidsvisualisering
    Solceller
    Skaffa solceller
    Ansluta solceller
    Batteri
    Skaffa batteri till ditt hus
    Ansluta batteri
    Elnät
    För dig som bor i vårt elnät
    Anslutning till elnätet
    Elnätsavgifter för dig i villa
    Elnätsavgifter för dig i lägenhet
    Avbrottsinformation
    För installatörer
    Öresundskraftsappen
    Guide: så funkar appen
    Guide: Kom igång med Ladda Smart
    Vi bygger en ny app till dig
    Elbilsladdning
    Ladda bilen på stan
    Konsumenträtt
    Avtalsvillkor
    Fiber
    Grävinstruktioner
    För installatörer
    Elinstallatörer
    Fjärrvärmeinstallatörer
    Gasinstallatörer
  • Företag
    • Produkter och tjänster
    • Blogg
    El
    Elavtal
    Prishistorik
    Sälj din överskottsel
    Elnät
    Elnätskund
    Elnätsavgifter
    Anslutning till elnätet
    För installatörer
    Energitjänster
    Energideklaration
    Energikartläggning
    Energistrategi
    Abonnemangsoptimering
    Energiuppföljning M-bus
    Energidata genom API
    Solceller
    Skaffa solceller
    PPA
    Batteri
    Skaffa batteri
    Batteri Flex: bli flexleverantör
    Elbilsladdning
    Skaffa elbilsladdning
    Ladda bilen på stan
    Fjärrvärme
    Fjärrvärmekund
    Skaffa fjärrvärme
    Fjärrvärmecentral - hyr eller köp
    Fjärrvärmepriser
    Serviceavtal
    Grönt vatten
    Sekundärnät
    Fjärrkyla
    Fjärrkylakund
    Skaffa fjärrkyla
    Fjärrkylapriser
    Gas
    Gaskund
    Gaspriser
    Gasnätspriser
    Serviceavtal
    Skaffa mysgas
    Nyanslutning
    Konsumenträtt
    Miljövärden
    Avtalsvillkor
    Upphandling och inköp
    Fiber
    Grävinstruktioner
    För installatörer
    Elinstallatörer
    Fjärrvärmeinstallatörer
    Gasinstallatörer
  • BRF
  • Lantbruk

Följ med oss på resan mot en mer hållbar framtid!

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och människans utsläpp av koldioxid är det stora problemet. Ska vi lyckas med att vända trenden så behöver vi agera nu. Helsingborgs stad, ägare av Öresundskraft har satt upp målet att staden ska vara klimatneutral redan 2030, för att kunna bidra till att uppnå Sveriges klimatmål. Öresundskrafts satsning på CCS är en förutsättning för att staden ska nå sitt mål.

CCS-resan

Vad är CCS?

CCS, eller Carbon Capture & Storage är en teknik som kan användas för att effektivt och storskaligt fånga in och slutförvara koldioxid från skorstensröken vid till exempel avfallsförbränning. Därefter komprimeras och transporteras koldioxiden för permanent slutförvaring under havsbotten i till exempel Nordsjön.

Koldioxidavskiljning på Filborna 2028

Idag släpper vi ut ungefär 8 ton koldioxid per person och år i Sverige. Utsläppen kommer främst från vår konsumtion och mycket av det vi har konsumerat blir förr eller senare avfall. Avfallet som samlas in i vår stad och som inte går att återanvända eller återvinna förbränns på Filbornaverket där det omvandlas till el och fjärrvärme som värmer upp våra hus och kontor.

På så sätt kan vi förse regionen med hållbar och lokalt producerad fjärrvärme och el, samtidigt som vi tar hand om farligt avfall som inte går att göra något annat med. En klimatbriljant värmekälla, helt enkelt. Men det finns ett problem vi måste lösa, och det är att fånga in den koldioxid som bildas i samband med förbränningen och se till att den inte når atmosfären.

Genom att installera en anläggning som kan avskilja koldioxid på Filbornaverket kan vi maximera verkets nytta och fånga in 200 000 ton koldioxid varje år. Därmed kommer vi bidra till att regionen snabbt kommer närmre det superviktiga netto-nollutsläppsmålet. Om allt går som tänkt ska lösningen vara på plats redan 2028!

De vanligaste frågorna om CCS just nu

Att fånga in och lagra fossil- och biogen koldioxid minskar inte bara utsläppen från Filbornaverket utan skapar också en kolsänka. Kolsänkan innebär att vi producerar en klimatkompensation som kan användas för att kompensera för fossila utsläpp som inte kan tas bort på annat sätt. 

Först och främst är CCS avgörande för att vi ska nå stadens klimat- och miljömål om nettonoll till 2030. Men det finns fler aspekter. CCS är också viktigt för att säkra framtiden för den klimatsmarta fjärrvärmen. EU har beslutat att utsläppsrätter ska avskaffas helt till 2039, vilket innebär att fjärrvärmen då måste vara fri från fossila utsläpp.

Nej, CCS-satsningen påverkar inte fjärrvärme- eller elnätskostnaderna. Finansieringen kommer att ske genom en kombination av egenfinansiering, statliga och europeiska stöd samt försäljning av tjänster såsom negativa utsläpp. Vi har intentionsavtal med flera klimatmedvetna företag, vilket visar att det finns en efterfrågan på negativa utsläppsrätter.

Negativa utsläppsrätter innebär att vi fångar in och lagrar biogen koldioxid, alltså koldioxid som kommer från organiskt material, till exempel avfall. Den biogena koldioxiden klassas som klimatneutral och påverkar därför inte klimatet. Eftersom den koldioxiden redan ingår i det naturliga kretsloppet och tas bort från atmosfären genom permanent lagring, skapas en kolsänka. Dessa negativa utsläppsrätter kan sedan säljas till företag som vill klimatkompensera sina utsläpp.

Nej. Vi har i diskussioner med våra kunder varit tydliga: när de gjort allt de kan för att minska sina utsläpp men inte kommer längre, då kan vi diskutera köp av negativa utsläpp från oss. Vi säljer inte till klimatbovar.

Vi är självklart för fler träd – de är viktiga både för miljön och för oss människor, dessutom är de ju vackra. Men att bara plantera träd räcker tyvärr inte för att hantera utsläppen. Det tar lång tid för träd att binda koldioxid, och när de dör och bryts ner så släpps koldioxiden ut igen. Att lagra koldioxid djupt ner i berggrunden eller i havsbottnen tar bort koldioxiden för alltid.



Det bästa är att minska utsläppen vid källan till exempel genom energieffektivisering och en omställning till förnybar energi. Men CCS (Carbon Capture and Storage) är inte en ursäkt för att fortsätta släppa ut – det är ett nödvändigt komplement.

För vissa industrier, företag och organisationer är det svårt att eliminera utsläppen helt. Här erbjuder CCS en lösning för att ta ansvar för de utsläpp som inte går att undvika.

Varje CCS-satsning har olika förutsättningar, styrkor och möjligheter, och vi bedömer att våra ser mycket bra ut. Att EU:s Innovationsfond och Industriklivet har tilldelat vårt projekt 620 miljoner kronor respektive 34 miljoner kronor är en tydlig bekräftelse på att vår satsning har både potential och trovärdighet.

Vi har en detaljerad och väl genomarbetad kostnadskalkyl. Projektet består av många rörliga delar, som upphandlingar och avtal med leverantörer inom transport, byggnation och lagring. När alla förhandlingar och avtal är klara kommer vi att kunna ge en exakt prislapp. Vi lägger mycket tid och arbete på att utveckla och förfina våra kalkyler. Under våren fram till att kommunfullmäktige tar sitt slutgiltiga beslut kommer vi att kunna vara mer transparenta med den totala kostnadsbilden.

Finansieringen bygger på intäkter från tjänster som negativa utsläpp och klimatneutral avfallsförbränning, tillsammans med statliga och europeiska stöd, andra intäktskällor och lån från Helsingborgs internbank.

Utan ytterligare stöd ifrån staten så uppgår avkastningen till 5,18 procent vilket täcker såväl investerings- som drift- och räntekostnader. Det ska jämföras med Öresundskrafts interna avkastningskrav på 6 procent. Vi inväntar nu beslut om stöd ifrån Industriklivet på totalt 330 Mkr och avser även att söka stöd i nästa omgång omvända auktioner. Det är viktigt att beakta att lönsamhetskalkylen för en CCS-anläggning är bättre än om man jämför med alternativet där Filborna konverteras till biobränsle.

Investeringsramen på 3 miljarder kronor bygger på en detaljerad kalkyl med faktiska priser, avtalsförhandlingar och marknadsdata. Den omfattar både investerings- och driftskostnader samt intäktsprognoser. Inför det slutgiltiga beslutet hösten 2025 kommer alla avtal och exakta kostnader att vara fastställda.

Kostnadskalkylen bygger på:

  • Infångningsanläggningen – upphandling i slutfas med analyserad teknisk utformning och kostnader.
  • Transport och lagring – största driftskostnaderna, baserade på leverantörspriser och pågående transportupphandling våren 2025.
  • Drift av CCS-anläggningen – en mindre del av driftkostnaden, beräknad utifrån befintlig verksamhet.

På intäktssidan baseras kalkylen på:

  • Skarpa leveransavtal och avsiktsförklaringar med kunder.
  • Marknadsanalyser som stärker bedömningen av prisutveckling och efterfrågan.
  • EU ETS-prognoser, där nuvarande och framtida utsläppskostnader ger en tydlig bild av värdet på utsläppsreduktioner.

Beslutet bygger på väl underbyggda siffror och möjliggör vidare förhandlingar och upphandlingar innan det slutliga verkställighetsbeslutet hösten 2025.

Vår utdelning till staden baseras på alla verksamheter i Öresundskraft, inte bara CCS-projektet. Utdelningen regleras i vårt ägardirektiv och vi kommer att fortsätta lämna utdelning till staden enligt det. Ägardirektivet har naturligtvis beaktats i CCS-kalkylen.

Ja, det är en säker lösning. Geologisk lagring av koldioxid har använts i flera decennier och är redan en beprövad metod. Lagringsplatsen vi kommer att använda ska vara licensierad för att hålla koldioxid i över 1000 år. Koldioxiden mineraliseras och släpps inte ut igen.

De utsläpp som orsakas av byggnationen, till exempel stål och betong, sugs upp av CCS-anläggningen på några månader. Vad gäller elen så kommer CCS-anläggningen göra att en tredjedel mindre el kommer att produceras på Filbornaverket. Detta kompenseras av att processen ger ånga som kan användas i fjärrvärmeproduktionen. Det blir mindre el, men det blir mer fjärrvärme.

Vi har självklart räknat in alla transporter i våra beräkningar av utsläppen, och vårt mål är att hela kedjan ska vara klimatneutral. Till exempel så kommer lastbilarna att drivas av biogas eller andra klimatneutrala bränslen.

Ja, satsningen på CCS på Filbornaverket är avgörande för att vi ska nå Helsingborgs klimat- och energiplan för 2030.

Vi ser CCS som en långsiktig teknik som kompletterar andra lösningar till exempel energieffektivisering och övergång till fossilfria energikällor. CCS bidrar till både klimatmålen och en hållbar energiförsörjning. 

CCS är dessutom en viktig långsiktig lösning för att säkerställa fjärrvärmens framtida konkurrenskraft. 2039 planerar EU att eliminera utsläppsrätter helt. För oss innebär det två val: antingen måste vi fånga in och lagra koldioxid från energiåtervinning av restavfall, eller så måste vi helt upphöra med den energiåtervinningen – vilket skulle påverka Helsingborgs avfallshantering och energiförsörjning.

Det stämmer. Öresundskraft var ett av sex bolag som hade lagt ett bud i den omvända auktion som Energimyndigheten utlyste i höstas. Stockholm Exergi vann budgivningen, vilket såklart är jättebra för utvecklingen för CCS. Det gynnar alla som jobbar med frågan och marknaden kan ta fart på riktigt.

Energimyndigheten bedömde att Öresundskrafts satsning inte levde upp till de kriterier som vara satta för den omvända auktionen, eftersom man inte tolkade intäktsmöjligheterna på samma sätt som oss. Energimyndigheten har bara tagit hänsyn till intäkter från biogen koldioxidinfångning, de har inte tagit hänsyn till intäktsmöjligheter och undvikna kostnader från fossil koldioxid, vilket utgör en viktig del av intäktsströmmarna till projektet. Man bedömer alltså bara halva affärsmodellen.

Efter beskedet gick Energimyndigheten ut med ett förtydligande om att de ser Öresundskrafts satsning som väldigt lovande och att EU:s beslut om finansiering är en tydlig kvalitetsstämpel för projektet. Läs mer här.

Öresundskrafts ledning, styrelse och ledande befattningshavare i staden står bakom projektet som har en detaljerad och väl genomarbetad kostnads- och intäktskalkyl. 

Vi arbetar i en process med flera beslutsgrindar framför oss. Inför varje beslutsgrind ökar detaljeringsgraden i projektet och inför styrelsens verkställighetsbeslut i höst kommer lönsamheten att vara fastställd på detaljnivå. Då kan styrelsen, utifrån en samlad bedömning, fatta beslut om anläggningen ska byggas.

Ida container

Koldioxidavskiljning - steg för steg!

Vill du fördjupa dig i hur processen går till? Här kan du läsa mer om all från hur restavfallet förbränns och blir till el, värme och infångad koldioxid till hur vi ska transportera och lagra koldioxiden långt ner under marken.

Lär dig mer!
 jl95147 nef

Klimatkompensation för företag!

Vill du klimatkompensera din verksamhet och bidra till en hållbar framtid tillsammans med oss? Jättebra! CCS är inte den enda lösningen på klimatutmaningarna, men det är ett bra sätt att hantera en del av de utsläpp som inte går att reducera på annat sätt.

Prata mer med oss!

Varför det är CCS så viktigt?

Forskarna är överens om att vi snabbt måste minska utsläppen och dessutom ta bort koldioxid ur atmosfären för att nå klimatmålen. Helsingborgs stad har beslutat att bli klimatneutralt i det geografiska området redan 2030 för att på så sätt bidra till att nå Sveriges klimatmål om netto-noll utsläpp av koldioxid år 2045. Det tycker vi är riktigt bra och vi gör allt vi kan för att hjälpa till – bland annat här genom att investera i CCS på Filbornaverket i Helsingborg!

Logo oresundskraft

Hallå där, varmt välkommen till oss!

I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.

Om cookies

Personuppgiftsbehandling

Tillgänglighetsredogörelse

Visselblåsare

Följ oss

Instagram Facebook Linkedin Youtube

Privat villa

Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörer

Privat lägenhet

Elavtal Elnät Stadsnät Elbilspool

Företag

Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörer

Kontakt

Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg

Kundservice
042-490 32 00

Växel
042-490 30 00

Kundservice

Avbrottsinformation

Jobba hos oss

Pressrum

Blogg