På Öresundskraft vill vi att alla ska kunna ta del av våra digitala tjänster och kommunikation – oavsett funktionsvariationer, tekniska förutsättningar eller förmåga. Även om allt ännu inte är helt tillgängligt, strävar vi efter att göra våra digitala kanaler så tillgängliga, användarvänliga och inkluderande som möjligt och jobbar löpande med att förbättra din upplevelse. Den här redogörelsen beskriver hur vi jobbar för att uppfylla kraven i Tillgänglighetslagen och vilka brister som finns på vår webbplats Öresundskraft.se, i appen Energismart med Öresundskraft och i digital kommunikation.
Om du upplever att något på oresundskraft.se, i appen eller i vår digitala kommunikation inte fungerar för dig så är du varmt välkommen att kontakta oss. Även om det gäller delar som är undantagna enligt lagen, försöker vi alltid hjälpa till.
Kontakta oss via:
Teknisk information om brister i tillgänglighet för Öresundskraft.se, inklusive Mina Sidor, appen Energismart med Öresundskraft och vår digitala kommunikation.
Öresundskraft åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning till lagen om vissa produkter och tjänster tillgänglighet för nedanstående innehåll.
Tillgänglig faktura (PDF-format)
Från och med hösten 2025 är våra fakturor tillgänglighetsanpassade för att bättre möta behoven hos alla våra kunder. Utöver att uppfylla de tekniska krav som ställs enligt tillgänglighetsdirektivet, har vi gjort medvetna val för att säkerställa att innehållet i våra fakturor i PDF-format kan läsas upp så tydligt som möjligt med hjälp av skärmläsare.
Vi har valt att prioritera den information som är mest efterfrågad och viktigast för våra kunder – alltså de delar av fakturan som vi oftast får frågor om. Det innebär att framsidan av fakturan, med uppgifter såsom kontaktinformation, belopp att betala, förfallodatum och centrala mätvärden, är fullt uppläsningsbar.
Andra delar av fakturan som sällan efterfrågas har vi i nuläget inte tillgänglighetsanpassat, då det skulle innebära oproportionerligt omfattande insatser i förhållande till nyttan.
Ett fåtal offertmallar (PDF-format)
Vi har gjort en samlad bedömning att ett begränsat antal av våra offertmallar – exempelvis för solcellsanläggningar – i dagsläget inte kan tillgänglighetsanpassas fullt ut enligt Tillgänglighetsdirektivet (EAA 2025), utan att det skulle innebära en oproportionerlig börda.
Denna bedömning baseras på följande faktorer:
För att ändå tillgodose behovet av tillgänglig information erbjuder vi redan idag följande möjligheter:
Vi bevakar löpande möjligheten att förbättra tillgängligheten i framtiden, men utifrån dagens tekniska och organisatoriska förutsättningar är bedömningen att kraven skulle utgöra en oproportionerlig börda.
Tillgänglighet är en naturlig del av vår vardag och för oss handlar det om att så många som möjligt ska kunna använda våra digitala tjänster – på lika villkor. Vi har interna rutiner, gör regelbundna kontroller av vår webbplats, app och digitala kommunikation och ser just nu över hur vi internt kan hantera synpunkter och brister på ett ännu bättre sätt.
För att få en så rättvis bild som möjligt testar vi både med digitala verktyg och med representanter från de Synskadades Riksförbund. Det hjälper oss att fånga både tekniska brister och viktiga insikter från verkliga användare. Vår senaste tillgänglighetsöversyn gjordes våren 2025.
Vi ställer också krav på våra leverantörer att leverera lösningar som är tillgängliga för alla. Om det inte finns rimliga alternativ eller om kostnaden för att tillgänglighetsanpassa är orimligt hög i förhållande till hur många som påverkas, kan undantag förekomma.
Det är Post- och telestyrelsen (PTS) som ansvarar för att lagen om tillgänglighet till digital offentlig service följs.
Har du synpunkter på bristande tillgänglighet – eller har du begärt tillgängligt innehåll utan att bli nöjd med vårt svar? Då kan du göra en anmälan till PTS eller Digg:
Anmäl bristande tillgänglighet till PTS:
Anmäl bristande tillgänglighet | PTS
Anmäl till Digg:
Anmäl bristande tillgänglighet | Digg